Polityka prywatności

Drogi Czytelniku,

dziękujemy Ci za dotychczasowe zaufanie, którym obdarzyłeś nasz portal www.kresy24.pl. W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych informujemy Cię o kilku ważnych kwestiach, dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest Fundacja Wolność i Demokracja, 00-024 Warszawa, Al. Jerozolimskie 30, lok. 14, Regon: 14042970800000, NIP: 7010004121 (dalej „Administrator” lub „My”). Kontakt z nami dostępny jest również pod adresem email: fundacja@wid.org.pl.

Twoje dane osobowe otrzymaliśmy od Ciebie w trakcie Twojej aktywności na naszym portalu. Dane mogliśmy również pozyskać od Ciebie poprzez Twoją wolę zamówienia prenumeraty naszych czasopism, uczestniczenia w kampaniach marketingowych czy konkursach prowadzonych przez Administratora.

Dlaczego przetwarzamy Twoje dane osobowe?

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celach wskazanych poniżej, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora, tj.:

  • dokonywanie wysyłki zamówionych przez Ciebie czasopism;
  • obsługa zapytań i zgłoszeń, które do nas kierujesz (np. przez formularz kontaktowy).
  • monitorowanie Twojej aktywności na naszych stronach;
  • dopasowanie treści zgodnie z Twoimi preferencjami, na podstawie uprzednio przeglądanych zawartości strony;
  • prowadzenie działań marketingowych;
  • zapobieganie naruszeń praw autorskich;
  • prowadzenie analiz statystycznych;
  • przechowywanie danych dla celów archiwizacyjnych;
  • organizacja konkursów, akcji promocyjnych, budowanie programów lojalnościowych i partnerskich.

Twoja zgoda na przetwarzanie danych osobowych jest niezbędna do:

  • zapisywania danych w plikach cookies, gromadzenia danych ze stron www i aplikacji mobilnych;
  • organizacji akcji promocyjnych i konkursów.

Udzieloną Administratorowi zgodę na przetwarzanie danych osobowych możesz wycofać w dowolnym momencie. Możesz również skontaktować się z Administratorem za pośrednictwem dowolnych środków komunikacji. Twoje dane będą przetwarzane przez Administratora do czasu wycofania zgody.

Twoje uprawnienia wobec Administratora w zakresie przetwarzanych danych

Administrator gwarantuje spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj.:

  • prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych;
  • prawo ograniczenia przetwarzania Twoich danych;
  • prawo do ich przenoszenia;
  • prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych;
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzoru w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Udostępnienie Twoich danych osobowych

Dbamy w szczególny sposób o bezpieczeństwo Twoich danych osobowych, dokonując należytej staranności, aby Twoje dane były bezpieczne. Część Twoich danych osobowych udostępniamy podmiotom płatniczym, podmiotom wspierającym usługi pocztowe, kurierskie, logistyczne, a także organom publicznym m.in. zajmującym się ściganiem nadużyć oraz przestępstw oraz kontrolą skarbową.

Jak długo przechowujemy Twoje dane osobowe?

Twoje dane osobowe przechowujemy nie dłużej niż są one potrzebne – w zależności od trybu i celu ich pozyskania, np.: roczna prenumerata redakcyjna, działania promocyjne – konkursy, akcje promocyjne, działania operacyjne – do czasu przedawnienia obowiązków nałożonych przez Rozporządzenie RODO oraz odpowiednie przepisy krajowe, celem wykazania rzetelności w przetwarzaniu danych osobowych.