Przepis z dawnej „Kucharki Litewskiej”: farsz z Wiazigi
Wiaziga to nic innego jak żyły z jesiotra zasuszone i splecione, często używane do ruskich pierogów. Na jednego pieroga potrzeba „ósmej części funta” czyli 50 gram wiazigi na jeden pieróg i namoczyć na noc. Następnego dnia zmienić wodę na świeżą i gotować do miękkości, a następnie przelać zimną wodą. Całość posiekać, dodać podsmażonej na maśle cebuli, dopieprzyć i dosolić. Następnie posiekać kilka jajek ugotowanych na twardo i całość wymieszać. Mieszankę położyć na rozwałkowanym cieście, na wierzch ułożyć podsmażonego w płaskich kawałeczkach szczupaka lub pieczonego kurczaka, skropić solidnie masłem i skleić pieroga. Pierogi pomalować jajkiem i upiec.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!