Farsz z wiazigi do pierogów ruskich

30 listopada 2017

Przepis z dawnej „Kucharki Litewskiej”: farsz z Wiazigi
Wiaziga to nic innego jak żyły z jesiotra zasuszone i splecione, często używane do ruskich pierogów. Na jednego pieroga potrzeba „ósmej części funta” czyli 50 gram wiazigi na jeden pieróg i namoczyć na noc. Następnego dnia zmienić wodę na świeżą i gotować do miękkości, a następnie przelać zimną wodą. Całość posiekać, dodać podsmażonej na maśle cebuli, dopieprzyć i dosolić. Następnie posiekać kilka jajek ugotowanych na twardo i całość wymieszać. Mieszankę położyć na rozwałkowanym cieście, na wierzch ułożyć podsmażonego w płaskich kawałeczkach szczupaka lub pieczonego kurczaka, skropić solidnie masłem i skleić pieroga. Pierogi pomalować jajkiem i upiec.

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *