Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: kartofle nadziewane grzybami
Oczyszczone i ugotowane borowiki świeże lub suszone, usiekać drobno. Podsmażyć w łyżce masła parę usiekanych porów, zmieszać z grzybkami, włożyć trochę tartej bułeczki, dwa żółtka, jedno całe jaje, wymieszać wszystko w jedną massę. Obrane i wymyte surowe kartofle wydrążyć, napełnić massą, nakryć zerżniętemi po oskrobaniu wierzchami, ustawić w rądlu jedną przy drugiej, zalać kwaterką lub więcej rozpuszczonego masła (stosownie do ilości kartofli), kilku łyżkami buljonu zmieszanego z grzybowym smakiem, nakryć i tuszyć do miękkości.
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!