Nalewka z przepisów pani Teresy Porzeckiej z Poczobutów.
Obieramy: 100 liści wiśniowych, 100 liści czarnej porzeczki, 100 liści maliny, garść owoców aronii. Myjemy i wkładamy do garnka, zalewając 1 litrem i szklanką wody. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy na kilkanaście godzin, odcedzamy. Dodajemy jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego i cukru do 600 gr. Gotujemy 10 minut. Ostudzamy, zalewamy butelką wódki. Rada pani Teresy: nie spieszyć się, wytrzymać kilka dni, chociaż… można spożywać i od razu. Na zdrowie!
„Wędrówki po Grodzieńszczyźnie” Stanisława Poczobuta
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!