Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: łosoś w kopercie
Chyba wszyscy znają tzw. sycylijski telegram z „Ojca chrzestnego” – ryba zawinięta w gazetę. W kuchni kresowej mamy natomiast… rybę w kopercie. O ile pierwsza ryba nie wróży nic dobrego, o tyle ta druga wydaje się całkiem dobra.
Oczyszczonego z łusek łososia kroimy na cienkie zrazy. Sypiemy je solą, pieprzem, drobno siekaną cebulą i kropimy oliwą. Całość odstawiamy na parę godzin. W wolnym czasie szykujemy papier do pieczenia – chyba, że ktoś chce tradycyjnie – pergamin natarty masłem lub w okresie postnym oliwą i kładziemy zrazy na tenże papier. Jak można się domyślić z papieru tworzymy koperty na zrazy. Całość pieczemy na blasze.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!