Łosoś w kopercie

5 listopada 2017

Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: łosoś w kopercie

Chyba wszyscy znają tzw. sycylijski telegram z „Ojca chrzestnego” – ryba zawinięta w gazetę. W kuchni kresowej mamy natomiast… rybę w kopercie. O ile pierwsza ryba nie wróży nic dobrego, o tyle ta druga wydaje się całkiem dobra.

Oczyszczonego z łusek  łososia kroimy na cienkie zrazy. Sypiemy je solą, pieprzem, drobno siekaną cebulą i kropimy oliwą. Całość odstawiamy na parę godzin. W wolnym czasie szykujemy papier do pieczenia – chyba, że ktoś chce tradycyjnie – pergamin natarty masłem lub w okresie postnym oliwą i kładziemy zrazy na tenże papier. Jak można się domyślić z papieru tworzymy koperty na zrazy. Całość pieczemy na blasze.


Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *