Składniki: 50 dag gotowanych buraków, szklanka wody do marynaty, 1 łyżka cukru (do marynaty), 3 łyżki octu (lub soku z cytryny), łyżeczka kminku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki do smaku, pietruszka do dekoracji.
Buraki obrać, pokroić na kawałki i umieścić w pojemniku, w którym będzie się marynować. Przygotować marynatę. Zagotować wodę z cukrem, solą i kminkiem. Dodać ostrą paprykę i ocet, który można zastąpić sokiem z cytryny. Wlać marynatę do buraków i odstawić na 1-2 dni. Przed podaniem do stołu zlać wodę i udekorować pietruszką.
Buraczki słodko-kwaśne są lekko pikantne z akcentem kminku. Jeżeli ktoś lubi dania z buraków – musi koniecznie spróbować .
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!