
Wikimedia Commons
Gruzińska klasyka wśród zup
Zupy gruzińskie są bardzo esencjonalne. Przygotowywane z mięsa wołowego, baraniny, drobiu, ryb i różnorodnych warzyw, mogą z powodzeniem stanowić cały obiad! Do zup, podobnie jak do zakąsek i dań mięsnych, dodaje się w Gruzji orzechy włoskie, bogatą zieleninę, przyprawy ziołowe, korzenne, a także ostre sosy pomidorowe i śliwkowe.
Prosty, domowy przepis na „charczo”!
Składniki: kurczak lub młoda kura – świeże, niemrożone; 250 g orzechów włoskich, 1 cebula średniej wielkości; 2 łyżki oliwy; pęczek kolendry; 1 stołowa łyżka koncentratu pomidorowego; kurkuma; szafran; 2 ząbki czosnku; sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: pokrój kurczaka wedle uznania, ugotuj do miękkości i wyjmij z garnka; nie wylewaj bulionu. Posiekaj cebulę i przesmaż ją w drugim garnku na niewielkiej ilości oliwy. Włóż pokrojonego kurczaka, łyżkę koncentratu pomidorowego i dobrze wymieszaj. Zblenduj orzechy włoskie, czosnek, przyprawy. Do zmielonej masy dodaj 50 g bulionu i jeszcze raz zblenduj. Masę przełóż do garnka z kurczakiem i cebulą. Zalej pozostałym bulionem. Całość zagotuj i trzymaj na gazie jeszcze ok. 5–8 minut. Dodaj dużo drobno pokrojonej kolendry. Dokładnie wymieszaj i… gotowe!

Zupa charczo z kurczakiem
Facebook

Zupa charczo z wołowiną
saweur.com
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!