Gruzińska klasyka wśród zup
Zupy gruzińskie są bardzo esencjonalne. Przygotowywane z mięsa wołowego, baraniny, drobiu, ryb i różnorodnych warzyw, mogą z powodzeniem stanowić cały obiad! Do zup, podobnie jak do zakąsek i dań mięsnych, dodaje się w Gruzji orzechy włoskie, bogatą zieleninę, przyprawy ziołowe, korzenne, a także ostre sosy pomidorowe i śliwkowe.
Prosty, domowy przepis na „charczo”!
Składniki: kurczak lub młoda kura – świeże, niemrożone; 250 g orzechów włoskich, 1 cebula średniej wielkości; 2 łyżki oliwy; pęczek kolendry; 1 stołowa łyżka koncentratu pomidorowego; kurkuma; szafran; 2 ząbki czosnku; sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: pokrój kurczaka wedle uznania, ugotuj do miękkości i wyjmij z garnka; nie wylewaj bulionu. Posiekaj cebulę i przesmaż ją w drugim garnku na niewielkiej ilości oliwy. Włóż pokrojonego kurczaka, łyżkę koncentratu pomidorowego i dobrze wymieszaj. Zblenduj orzechy włoskie, czosnek, przyprawy. Do zmielonej masy dodaj 50 g bulionu i jeszcze raz zblenduj. Masę przełóż do garnka z kurczakiem i cebulą. Zalej pozostałym bulionem. Całość zagotuj i trzymaj na gazie jeszcze ok. 5–8 minut. Dodaj dużo drobno pokrojonej kolendry. Dokładnie wymieszaj i… gotowe!
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!