Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: śledzie smażone z grzybowym sosem, postne.
Wymoczone śledzie ociągnąć ze skóry, wyjąć ości i usiekać drobno z dodaniem trochę cebuli i mleczka od tegoż śledzia. Wymoczyć bułkę w wodzie i wycisnąć, wyrobić to wszystko razem ze śledziem na jedną massę, ułożyć na ościach śledziowych, nadając kształt śledzia, osypać mąką i smażyć ostrożnie w oliwie, lub upiec na oliwie w piecu.
Sos do nich zrobić rumiany z cytryną, lub na burakowym rosole z grzybami, podmacerowany mąką z oliwą. W dzień maślny, włożyć można do farszu kawałek surowego masła i bułkę wymoczoną w mleku oraz wbić parę jaj dla utrzymania massy. Smażyć na maśle i sos masłem zarobić.
Kucharka Litewska (Wilno, 1881)
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!