Składniki: 1 kg udek kurczaka, 1 kg dyni, 1-2 ząbki czosnku, pietruszka, 1 łyżka musztardy, 50 g masła, orzechy arachidowe (według upodobania), sól i pieprz.
Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć kurczaka pieprzem, solą, musztardą i zostawić na 20-30 minut. Dynię pokroić w kostkę i włożyć do formy wyścielonej folią, zaprawić solą i pieprzem, włożyć 20-30 g masła. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180°C (na wpół ugotowana).
Zanim dynia ugotuje się w piekarniku, na patelni podsmażyć udka kurczaka do zarumienienia. Do dyni dołączyć kurczaka i posypać pietruszką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika na 20–25 minut. Podawać do stołu (można posypać orzeszkami).
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!