Składniki: 1 kg udek kurczaka, 1 kg dyni, 1-2 ząbki czosnku, pietruszka, 1 łyżka musztardy, 50 g masła, orzechy arachidowe (według upodobania), sól i pieprz.
Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć kurczaka pieprzem, solą, musztardą i zostawić na 20-30 minut. Dynię pokroić w kostkę i włożyć do formy wyścielonej folią, zaprawić solą i pieprzem, włożyć 20-30 g masła. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180°C (na wpół ugotowana).
Zanim dynia ugotuje się w piekarniku, na patelni podsmażyć udka kurczaka do zarumienienia. Do dyni dołączyć kurczaka i posypać pietruszką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika na 20–25 minut. Podawać do stołu (można posypać orzeszkami).
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz