Składniki: 200 g suchego grochu, 400 g dyni, 250 g wędzonego boczku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 600 ml rosołu, sól, pieprz.
Groch zamoczyć na godzinę i odcedzić. Drobno posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Do garnka włożyć podsmażoną cebulę, groch i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30-40 minut pod przykrywką, na małym ogniu. Teraz do garnka włożyć dynię pokrojoną w kostkę, plastry wędzonego boczku, liść laurowy i gotować jeszcze przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodać do grochówki drobno zmielony czosnek. Posypać natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Grochówka z dyni i boczku gotowa.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!