Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej, 1 średnia cukinia, 2 jajka, 3-4 łyżki mąki, olej, pieprz i sól do smaku. Mogą być także grzyby i cebula.
Kaszę ugotować i zmiksować. Zetrzeć cukinię na drobnej tarce. Wymieszać kaszę gryczaną z cukinią dodać jajko, mąkę i przyprawy. Rozgrzać patelnię i wykładać łyżką masę gryczaną. Smażyć z obu stron jak kotlety. Można również robić placki gryczane z nadzieniem z grzybów. Najpierw wyłożyć łyżkę kaszy na patelnię, potem na środek położyć grzyby podsmażone z cebulą i z góry przykryć ponownie łyżką kaszy gryczanej. Smażyć z obu stron.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!