Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki mąki, 1 jajko, 250-300 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego), sól, pieprz czarny mielony, olej roślinny do smażenia.
Draniki z mięsem to placki ziemniaczane z mięsnym farszem – tradycyjne białoruskie danie. Są sycące i smaczne, szczególnie kiedy podaje się je na ciepło ze śmietaną.
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do tej masy dodać sól, jajka i mąkę. Mięso przyprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć łyżkę ziemniaków, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę ziemniaków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć draniki na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.
Smakosz Kresowy
3 komentarzy
miecio
19 kwietnia 2016 o 16:47czy w Warszawie jest może tradycyjna kuchnie białoruska ? Podajcie adres !
Paweł Roś
6 stycznia 2019 o 14:59Draniki, to nie z mięsem, ale tylko ziemniaki jako (żadnej tam mąki).
Janka Kupała
3 lutego 2021 o 15:10Szto za durań… Draniki z mięsem – to danie pt „draniki z mięsem”. „Po prostu draniki” są bez mięsa, ale one się nazywają „draniki”, a nie „draniki z mięsem”. Są pyzy, a są pyzy z mięsem. Jest barszcz, a jest barszcz ukraiński. Paniau?