Składniki: 700 g śmietany 20%, 300 g krakersów, 25 g żelatyny, 2 pomarańcze, 1 opakowanie galaretki pomarańczowej, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy.
Żelatynę rozpuścić w 150 ml gorącej wody, zostawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją, zostawić do ostygnięcia. Krakersy połamać na drobne kawałki. Pomarańcze pokroić według upodobania – można w kółeczka, albo w kostkę. Pokrojone pomarańcze położyć na dno naczynia i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Dodać ciastka i delikatnie wymieszać. Zalać galaretkę zastygłą masą i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kiedy tort pomarańczowy będzie gotowy, na kilka sekund umieścić garnek w misce z gorącą wodą, aby galaretka trochę się stopiła. Wykładamy na talerz i gotowe.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!