Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: Sos truflowy do potrawki z kaczki, indyka, lub kury.
Jak sugerowały nasze (litewskie) prababcie: „kilka świeżych lub wymoczonych suszonych truflów, ugotować w półtory kwaterki wina. Podsmażyć łyżkę mąki w maśle, rozprowadzić szklanką buljonu, zagotować, włożyć kilka talerzyków cytryny, zmieszać z pokrajanemi truflami i winem, i mocno zagotować”.
My dodajmy od siebie, że trufle są najdroższymi grzybami na świecie, o czym można przekonać się, zachodząc do sklepu z francuskimi bądź włoskimi delicjami. Często ich sprzedawcy na tyle boją się złodziei, że trzymają mikroskopijne słoiczki z drogocenną substancją na łańcuchach albo w zamykanych na klucz szafkach. Co ciekawe, mimo iż do wynajdywania trufli – jako bodaj jedynych grzybów na świecie – używa się świńskich nosów, to „świńskimi grzybami” nazywa się we Włoszech prawdziwki. I bądź tu, człowieku, mądry!
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!