Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: baba parzona ukraińska na śmietance.
Kwartę (1,1 litra) mąki zaparzyć pół kwartą śmietanki gęstej i roztarć aby grudek nie było. Ubijać w bójce 50 żółtków do białości, postawiwszy ją w ciepłej wodzie, wlać filiżankę gęstych drożdży, przecedzić przez sito na zaparzoną mąkę, wybić i postawić aby podeszło. Skoro się podejmie ciasto, wsypać szczyptę soli, kwaterkę mąki (1/4 litra), miesić pół godziny, wlać masła sklarowanego kwaterkę, szklankę cukru wyrabiać mocno, włożyć trochę wanilji lub cytrynowej skórki i wybijać ciasto aż do pęcherzów.
Włożyć trzecią część do formy, jak podejdzie – drugie tyle, wstawić do gorącego jak na chleb pieca na dobrą godzinę. Wyjąwszy z pieca, natychmiast wyrzucić z formy na poduszkę i obracać na niej bokiem póki nie ostygnie.
Kucharka Litewska (Wilno, 1881)
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!