Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: zupa z głogu
Kwartę suszonego, lub półtory kwarty świeżego, oczyszczonego dojrzałego głogu, zalać wodą, aby objęła, rozgotować z miękiszem od dwóch lub trzech bułek, rozbić dobrze, przefassować przez gęste sito. Wziąć kwartę wina po połowie z wodą, wsypać ćwierć funta cukru,. trochę cynamonu, zagotować, rozprowadzić tem głóg przefassowany, i dawać z podsmażoną bułką. Głóg suszyć następnym sposobem: Skoro dojrzeje, oczyścić z ogonków i puchu rozerznąwszy po połowie, przemyć i suszyć na przetakach w bardzo letnim piecu, często przewracając. Chować w słojach w suchem miejscu.
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!