Składniki: 100 g słodkiej dyni, 200 g świeżego soku pomarańczowego, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, cukier do smaku.
Obrać dynię i pokroić na małe kawałki. Zapiec w piekarniku. Wycisnąć sok z pomarańcz. Zmielić blenderem dynię z cukrem i sokiem pomarańczowym. Wlać napój do garnka, zostawiając trochę soku w szklance. Postawić garnek na ogniu a do reszty soku dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, po czym dołączyć do gotującej się dyni. Dopilnować by kisiel się nie zagotował. Zdjąć z ognia i poczekać aż ostygnie. Kisiel dyniowo-pomarańczowy jest smaczny i zdrowy.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!