Składniki: 200 g marchwi, 200 g zielonego groszku, 350 g ziemniaków, 200 g szynki, 2-3 jabłka, sok cytrynowy, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki śmietany, 150 ml rosołu, 5 jajek, 20 g żelatyny, sól, pieprz, musztarda.
Jajka ugotować i obrać. Ziemniaki z marchwią ugotować i pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w drobną kostkę i skropić cytryną. Wymieszać jarzyny z jabłkiem i dodać sos. (Do sosu dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz).
W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia i dodajemy do jarzyn. Formę wyściełamy folią, układamy gotowane jajka, jarzyny i zalewamy przygotowaną masą. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!