Śledzia oczyścić, ściągnąć skórkę, wyjąć kość grzbietową, odrzucić główkę i ogonek, wymoczyć w mleku, posypać mąką, zamoczyć w jajku, obtoczyć w bułce i dać na wrzące masło. Gdy się przyrumieni, ułożyć na talerzu, ubrać zieloną pietruszką i podać na stół. Śledź smażony można być także podawany z jarzynami.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
Kuchnia Kresowa
10 grudnia 2012 o 22:30Szanowny Panie Kucharzu Kresowy,
Odrzucić główkę i ogonek to ja jeszcze dam radę; ale ściąć skórkę i wyjąć kość grzbietową – to już wyższa szkoła jazdy.
Podobno, jak się jest praworęcznym, trzeba śledzia ułożyć główką w prawą stronę (a jak leworęczny – odwrotnie) i zdecydowanym ruchem zrobić to, co Pan pisze.
Dodam, że kilka razy próbowałam – nieskutecznie – na śledziu i na innych rybach też, o czym ze smutkiem przed Wilią powiadamiam