Składniki: 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki kaszy manny.
Żurawiny umyć, osuszyć i utrzeć. Zalać połową szklanki wody i przetrzeć przez sito. Wodę po odcedzeniu odstawić, a to co zostało w durszlaku przez 5 minut gotować i ponownie przetrzeć przez sito. Wodę z żurawiny postawić na ogień, doprowadzić do kipienia i dodać mannę cały czas mieszając masę przez około 4 minuty.
Trochę ostudzić, dodać soku z żurawiny, zbić mikserem póki masa nie zwiększy się o połowę. Rozłożyć do naczyń i wstawić do lodówki na 2–3 godziny. Mus żurawinowy podawać udekorowany liśćmi mięty.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!