Smaczny i zdrowy przepis z buraków. Kawior z buraków zawiera dużo witamin, więc jest świetny w zimie, kiedy organizm ich najbardziej potrzebuje.
Składniki: 1 kg buraków, 500 g marchwi, 500 g pomidorów, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, pietruszka, 50 g cukru, szczypta soli, 3 łyżki oleju roślinnego, zmielony czarny pieprz, suszona bazylia.
Warzywa oczyścić i dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Buraki i marchew zetrzeć na grubej tarce. Z pomidorów zrobić przecier. Do garnka włożyć masło, marchew i buraki. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Dodać pomidory i czosnek i gotować kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet jabłkowy, pietruszkę, bazylię, znowu dobrze wymieszać i gotować jeszcze 5–10 minut. Słoiki wysterylizować. Włożyć do nich kawior z buraków i dobrze zakręcić. Postawić słoiki do góry nogami by ostygły. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Kawior z buraków może być przekąską albo sałatką do drugiego dania. Można go też dodawać do barszczu.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
Anka
31 lipca 2017 o 23:54Pietruszka natka czy korzeń? Myślę, że chodzi o zielsko, ale przepis mało precyzyjny. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo młode buraczki najsmaczniejsze. Pozdrawiam Anka.