Składniki: 2 szklanki mąki, 5 szklanek mleka (1 – do ciasta, 2 – do gotowania kapusty, 2 – do zalewy), 8 jajek (2 – do ciasta, 3 – do zalewy, 3 gotowane – do farszu), 250 ml śmietany, 150 g masła, 1-1,2 kg świeżej kapusty, 2 łyżeczki cukru, koper suszony, sól, pieprz, szklanka zimnej wody.
Najpierw przygotowujemy naleśniki: oddzielić białka od żółtek dwóch jaj. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Białka ubić mikserem na pianę, dodać sól (białka powinny być dobrze schłodzone). Do żółtek dodać mleko, wodę i stopniowo wsypywać mąkę, mieszając, aby uniknąć tworzenia się grudek. Ciasto powinno być trochę rzadsze niż na naleśniki. Dodajemy białko i nadal delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, powinny być trochę grubsze od zwykłych. Z tej ilości ciasta – smażąc na małej patelni – otrzymasz 10-12 naleśników.
Teraz robimy nadzienie: kapustę poszatkować, wlać mleko i gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić by trochę ostygło. Ugotować jajka i pokroić w drobną kostkę, jajka i masło dodać do kapusty, dosypać suszonego koperku, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Nadzienie gotowe.
Układamy naleśniki w formie, przekładając je kapustą. Na samej górze powinien być naleśnik. Przygotowujemy zalewę: do mleka dodajemy jajka, sól i pieprz. Wlewamy do formy – zalewa powinna sięgać aż do górnego naleśnika. Pieczemy około 25 minut w wysokiej temperaturze (180 stopni). Po schłodzeniu karawaj z kapustą wyjmujemy z formy. Kroimy na kawałki i cieszymy się wspaniałym smakiem.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
dot.exe
27 kwietnia 2018 o 17:41Haha mój kolega nazywa się karawaj xdxp