Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego, 50 dag kapusty kiszonej, włoszczyzna, 1 duża cebula, 5 dag suszonych grzybów, łyżka mąki, pieprz ziarnisty i sól do smaku.
Aby kapuśniak Marii Gruszeckiej był smaczny, trzeba go ugotować na wieprzowinie świeżej lub wędzonej i użyć kapusty kiszonej. Ugotować wieprzowinę z włoszczyzną i kilkoma ziarnkami pieprzu, dodając mniejszą ilość wody niż na rosół. Po ugotowaniu wlać do rosołu kwasu kapuścianego, według smaku, włożyć garść kapusty, cebulę pokrajaną i usmażoną na maśle oraz parę suchych grzybów. Następnie posolić i znów gotować. Na koniec zrobić zasmażkę z łyżki mąki i łyżki tłustości zebranej z wierzchu, zasmażyć zupę.
Mięso wyjąć z garnka, pokroić na kawałeczki przed podaniem. Można też do kapuśniaku włożyć kiełbasę pokrajaną w talarki.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!