Białoruska babka ziemniaczana

24 maja 2013

Białoruska babka ziemniaczana

Białoruska babka ziemniaczana

Składniki: 2 kg ziemniakow, 1 jajko, 2 łyżki śmietany 20%, 2-4 duże paski boczku, 1 duża cebula, sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

Boczek kroimy w paski. Następnie podsmażamy na małym ogniu bez dodatku oleju roślinnego. Smażymy cebulę (można na smalcu lub tłuszczu z boczku). Obieramy ziemniaki i cieramy na małej tarce. Dodajemy jajko, przyprawy i boczek. Układamy w żaroodpornym naczyniu lub w formie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Pieczemy przez 20-30 minut – aż białoruska babka ziemniaczana pokryje się złocistą skórką.






Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:
Tagi:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *