Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: gęś pieczona z jabłkami i podlewą po Litewsku.
To, że gęś była przyrządzana „po litewsku” nie znaczy wcale, że jest to stricte litewska kuchnia. Litwa bowiem była częścią ziem polskich. Dopiero w teraz litewskość kojarzy nam się z państwem sąsiadującym z Polską. Dawniej Litwin czy dajmy na to Rusin był obywatelem Rzeczypospolitej, więc rozważając litewskość w kuchni czy jeszcze bardziej ambitnie – w kulturze czy sztuce należy mieć to na uwadze.
„Odjąć z karmnej gęsi szmelc zbyteczny”, czyli pozbawić jej wszystkiego, co nam się w naszej potrawie nie przyda. Całość natrzeć solą, kminem, wewnątrz i zewnątrz, nadziać małymi jabłkami i piec w brytfannie z dodatkiem cebuli krojonej. Na początku pieczenia gęś podlewać bulionem a użyć do tego sosu własnego rzeczonej gęsi. Podając potrawę obłożyć gęś upieczonymi jabłkami, a sos zagęścić nieco przy użyciu mąki, zagotować i polać gęś. Samą gęś zamiast jabłkami można dla odmiany nadziać czerwoną kapustą.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!