W zeszłym roku Rospotriebnadzor wykrył szkodliwe bakteria w większość z 252 punktów serwujących w Moskwie szałarmę.
Np. bakterie wykryto na rękach sprzedawców w połowie lokali, niektórzy pracownicy nie mieli wymaganych dokumentów ani jakiejkolwiek wiedzy o standardach bezpieczeństwa żywności. Wykryto też pogwałcenia zasad przechowywania żywności oraz bezpieczeństwa. Zdarzało się, że nie było nawet dostępu do bieżącej wody.
Zamknięto 34 punktu z szałarmą, wszczęto 53 sprawy administracyjne i zniszczono ponad 600 kg mięsa nieznanego pochodzenia oraz innych produktów.
Oprac. MaH, themoscowtimes.com
fot. Giennadij Graczew, CC BY 2.0
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!