„Nasze firmy opanowały technologię produkcji mrożonych produktów. Białoruskie chleby są naturalne, mają dość długi okres przydatności do spożycia, więc nie ma się co dziwić, że chcą go takie kraje jak Ameryka” – mówi naczelnik departamentu przetwórstwa żywności w Ministerstwie Rolnictwa Irina Barancewicz.
– Jest to bardzo pracochłonny i energochłonny proces, od którego wiele krajów już odeszło, a nasze firmy opanowały technologię produkcji mrożonych produktów – powiedziała Barancewicz, podkreślając, że obecnie przedsiębiorstwa podległe białoruskiemu MR aktywnie eksportują mrożony chleb. W szczególności, produktami z Białorusi zainteresowany jest Izrael i Stany Zjednoczone.
„W październiku tego roku, jedno z przedsiębiorstw w Mohylewie przeprowadziło próbną dostawę pieczywa mrożonego do USA. Teraz przygotowywana jest partia do Izraela” – zauważyła szefowa departamentu. Na skalę masową mrożone pieczywo eksportowane jest do Federacji Rosyjskiej. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku, do wschodniego sąsiada wyjechało 4,5 tys. ton mrożonego chleba, wartość którego wynosi ponad 6,7 mln dolarów.
Kresy24.pl
1 komentarz
tgjndtndthndtdtj
14 listopada 2014 o 18:01Zdjęcie rozwala. 😀