Składniki: 2-3 małe buraczki, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 4 średniej wielkości ogórki konserwowe, 10 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, pęczek świeżego koperku, oliwa zmieszana z odrobiną octu (zamiast octu można użyć sok z cytryny lub musztardę), 2 ugotowane na twardo jajka, sól i pieprz do smaku.
Buraki, marchew i ziemniaki ugotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną cebulę, koperek, olej wymieszany z octem (sokiem z cytryny lub łyżeczką musztardy), sól i pieprz. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na półmisek. Posypać startym lub posiekanym jajkiem. W klasycznej sałatce winegret zamiast kiszonej kapusty możemy znależć śledzie marynowane lub solone.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz