Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: szczupak w łusce, naturalnym smakiem, bez przyprawy, do musztardy lub chrzanu.
Wyjątkowo wrzucam przepis na szczupaka bez żadnych dodatków. Dlaczego?
Po oczyszczeniu ze zbędnego wkładu płuczemy szczupaka i solimy prażoną solą – wystarczy ją wysuszyć na rozgrzanej patelni. Następnie – jakkolwiek to nie zabrzmi – pozwalamy rybie złapać się za ogon. Trywialnie mówiąc wkładamy ogon szczupaka w jego pysk i dla pewności przebijemy całość szpilą szaszłykową tak, by rzeczony szczupak ogona z paszczy nie wypluł. W tej formie wrzucamy rybę do gara z wrzącą wodą, dodajemy doń octu i gotujemy na dużym ogniu. Tak przygotowanego szczupaka podajemy na zimno (choć można i na ciepło) razem z chrzanem lub sosem musztardowym
1 komentarz
Thom Wit
17 grudnia 2017 o 21:04ciekawy przepis, jeno propocyje jakowe Mocium Panie???