Składniki: 2 buraki, 3 marchwie, 100 g żółtego sera, 2 ugotowane jajka, śledź, 50 g suszonych śliwek, 50 g orzechów włoskich, 200 g majonezu, sól.
Ugotować marchwie i buraki. Ser żółty utrzeć na drobnej tarce i podzielić na dwie równe części. Buraki i marchwie utrzeć – oddzielnie – na małej tarce i wymieszać oddzielnie: burak z jedną porcją sera, a marchew z drugą. Do buraka z serem dodać żółtko z jajek i majonez, a do marchwi z serem utarte białko, trochę czosnku mielonego i majonez.
Z masy „burakowej” formujemy kulki, do środka wkładamy kawałek śledzia. Z masy „marchwiowej” również formujemy kulki, a do środka wkładamy suszoną śliwkę albo orzechy włoskie. Jeżeli kulki nie są wystarczająco spójne – można dodać trochę więcej majonezu. Układamy kulki jarzynowe na półmisku i dekorujemy zielenią. Przed podaniem na stół wstawić na pół godziny do lodówki.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz