Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: krezki cielęce w Marze, do okładania brukwi, marchwi, lub galarepy.
Oczyszczone i ugotowane krezki [flaki – przyp. red], wycisnąć z wilgoci, pokroić, nawlekać po kilka kawałeczków na drewniane szpikulce, i maczać w klarze [rodzaj gęstego ciasta naleśnikowego – przyp. red], który tak się robi: rozbić kilka żółtków, zmieszać z kwaterką mąki; wlać tyle śmietanki, aby massa niezbyt rzadką była, wybić mocno, zmieszać z pianką od pozostałych białków [białek – przyp. red], maczać krezki i smażyć na roztopionem maśle; skoro będą gotowe [kiedy będą gotowe – przyp. red], wyjąć drewienka i okładać jarzynę.
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!