Stokfisz z grzankami

12 listopada 2017

Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: stokfisz z grzankami

Rzeczony stokfisz to nic innego jak wysuszona na wolnym powietrzu w niskiej temperaturze ryba bez głowy i wnętrzności.

Ugotowanego stokfisza solimy i przykrywamy jeszcze ciepłego, aby nie ostygł. Smarujemy masłem brytfankę, wlewamy do niej na sam spód śmietany, układamy „rząd poszarpanego na szmaty stokfiszu”, na nim grzanki z podsmażonej na maśle bułki i znów pokrywamy to stokfiszem, i znowu grzankami. Z góry lejemy całość śmietaną i wstawiamy na krótko do pieca.


Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *