Składniki: 2 buraki, 3 marchwie, 100 g żółtego sera, 2 ugotowane jajka, śledź, 50 g suszonych śliwek, 50 g orzechów włoskich, 200 g majonezu, sól.
Ugotować marchwie i buraki. Ser żółty utrzeć na drobnej tarce i podzielić na dwie równe części. Buraki i marchwie utrzeć – oddzielnie – na małej tarce i wymieszać oddzielnie: burak z jedną porcją sera, a marchew z drugą. Do buraka z serem dodać żółtko z jajek i majonez, a do marchwi z serem utarte białko, trochę czosnku mielonego i majonez.
Z masy „burakowej” formujemy kulki, do środka wkładamy kawałek śledzia. Z masy „marchwiowej” również formujemy kulki, a do środka wkładamy suszoną śliwkę albo orzechy włoskie. Jeżeli kulki nie są wystarczająco spójne – można dodać trochę więcej majonezu. Układamy kulki jarzynowe na półmisku i dekorujemy zielenią. Przed podaniem na stół wstawić na pół godziny do lodówki.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!