Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: mózgi cielęce lub wołowe.
Móżdżki przyrządzane na różny sposób znajdują się niemalże w każdej kuchni świata. Nie inaczej było w na ziemiach polskich.
Przepis:
Wziąć mózgu od dwóch głów, odjąć plewy, wymoczyć, spuścić [wlać, umieścić – przyp.red. ] do wrzącej zasolonej [posolonej – przyp. red]wody (dolawszy wprzód do niej parę łyżek octu), jak się zagotują, odcedzić, ostudzić, obrać z żyłek, pokroić w płaskie kawałki, umoczyć w rozbite jaja, osypać sucharkiem [bułką tartą – przyp. red] i smażyć na maśle na obie strony aż się zarumienią.
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!