Składniki: 8-10 ziemniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 cebula, 3 łyżki masła, 4 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, koperek, olej roślinny do smażenia.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średnie plastry. Włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Doprawić solą. Gotować 20-30 minut do miękkości. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię. Roztopić masło i smażyć cebulę na złoty kolor, mieszając.
Z ziemniaków zrobić puree. Dodać do niego jajka, podsmażoną cebulę, pieprz i sól. Dobrze wymieszać. Jeśli masa z ziemniaków będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki. Rozgrzać patelnię, wlać olej roślinny. Uformować placki ziemniaczane, obtoczyć je w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron, 1-2 minuty na średnim ogniu. Ziemniaki po rusku gotowe. Do stołu podawać z koperkiem i polane śmietaną. Smacznego!
Smakosz Kresowy
2 komentarzy
jubus
5 października 2015 o 21:03Ooo, bardzo dziękuje za przepisy. Lubię gotować, mam nawet wykształcenie kucharskie (choć nie tylko) i z chęcią skorzystam z przepisów.
pino
28 lutego 2017 o 18:14prawie jak chamburgery