Składniki: 13 dużych ziemniaków, 3 jajka, 3 sardelki, sucha bułka, 12 dag masła, 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Ugotować 3 ziemniaki. Pozostałe 10 ziemniaków obrać i wstawić na 2 godziny do wody. Potem odcedzić i polać gorącą wodą. Rozkroić na pół i ostrożnie wydrążyć środek. Zetrzeć na tarce jajka na twardo, ugotowane wcześniej ziemniaki i suchą bułkę. Wymieszać z masłem. Nadzienie stawiamy na ogień, a gdy masło się rozpuści dodajemy cienko posiekane sardelki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy 1-2 łyżki gęstej śmietany. Przygotowaną masą nadziewamy wydrążone ziemniaki i smażymy na gorącym maśle. Ziemniaki nadziewane masą sardelkową gotowe.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!