Wieprzowina na prędko. Janina Łukaszewicz, mieszkanka Porzecza radzi:
Rżniemy mięso na kawałeczki o wymiarach makówki. Układamy je do głębokiej miski lub garnka, dodajemy 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku, krążek narżniętej cebuli, 1-2 pomidory porżnięte na plasterki. Zalewamy marynatą, w skład której wchodzą: 0,5 l wody, łyżka stołowa octu, łyżka stołowa cukru, pieprz, sól. Po godzinie trzymania mięsa w marynacie wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię, a kiedy marynata wykipi dodajemy trochę masła śmietankowego, właśnie dla przydania przygotowanemu daniu jeszcze większych apetycznych walorów.
„Wędrówki po Grodzieńszczyźnie” Stanisława Poczobuta
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!