Posłuchamy Antoniego Zaniewskiego, rodowitego szlachcica z okolicy Poczobuty.
Zalać w szklanym naczyniu 3 litry wódki. Wrzucić do niej 10 listków laurowych, 7 goździków, korycy łyżeczkę z czubkiem, wanilii łyżeczkę, kawy rozpuszczalnej 2 łyżki stołowe, 2 łyżki cukru, pieprz pachnący 15 sztuk. Przeczekawszy tydzień degustujemy. Aby ustrzec się przed przedawkowaniem (mamy w końcu 3 litry…) pradawnym szlacheckim zwyczajem zapraszamy wszystkich „wstrecznych popierecznych”.
„Wędrówki po Grodzieńszczyźnie” Stanisława Poczobuta
3 komentarzy
krogulec
2 stycznia 2021 o 14:54Należy spróbować.
degustator
6 lipca 2021 o 11:35co to koryca?
„korycy łyżeczkę z czubkiem”
AGA-Kresy24pl
6 lipca 2021 o 12:20корица to cynamon