Barszcz z buraczkowej botwiny według daczników Przełomskich.
Drobno rżniemy niewielki kawałek boczku. Cztery drobno posiekane kartofle wkładamy do naczynia z posoloną wodą. Do tego dodajemy cebulkę. W tym czasie na patelni smażymy drobno pokrajany boczek, dodając startą na grubej tarce jedną marchewkę i jednego buraczka. Po kilku minutach dorzucamy botwinę i liście buraczka. Odrobina pietruszki i koperku doda smaku i nagoni apetytu.
Po 10-15 minutach gotowania kartofli przekładamy z patelni do garnka zestaw duszonej zieleni i dodajemy łyżkę stołową octu. Potem gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kwadrans. Nie zapomnijmy o listku babki i pieprzu. Podajemy z łyżeczką śmietany.
„Wędrówki po Grodzieńszczyźnie” Stanisława Poczobuta
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!