Składniki: 2-3 małe buraczki, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 4 średniej wielkości ogórki konserwowe, 10 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, pęczek świeżego koperku, oliwa zmieszana z odrobiną octu (zamiast octu można użyć sok z cytryny lub musztardę), 2 ugotowane na twardo jajka, sól i pieprz do smaku.
Buraki, marchew i ziemniaki ugotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną cebulę, koperek, olej wymieszany z octem (sokiem z cytryny lub łyżeczką musztardy), sól i pieprz. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na półmisek. Posypać startym lub posiekanym jajkiem. W klasycznej sałatce winegret zamiast kiszonej kapusty możemy znależć śledzie marynowane lub solone.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!