Składniki: 80 g kapusty, 2 ziemniaki, 1 marchew, 1 cebula, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, pół szklanki ugotowanego ryżu, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki stopionego masła, sól, mielony pieprz.
Kapustę, marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić. Zetrzeć cukinię, wycisnąć nadmiar płynu. Ugotowane cebulę, czosnek i warzywa zmielić, nadmiar płynu wycisnąć. Dodać cukinię, sól, pieprz, jajko, olej, ryż, mąkę i bułkę tartą, wymieszać powstały farsz. Zostawić na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką jarzynowy farsz i smażymy z obu stron jak kotlety. Warzywne kotlety z ryżem wykładamy na papierowy ręcznik by wsiąkł nadmiar tłuszczu. Podawać ze śmietaną.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz