Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: rosół z ryby z farszem.
Nastawić smak z rozmaitej włoszczyzny, niech się dobrze ugotuje. Rozkleić (ugotować) osobno kwaterkę (1/4 litra) krup perłowych, rozbić je z masłem do białości, zmieszać ze smakiem, włożyć jakiej chcąc ryby: szczupaka, lina, okonia, jesiotra lub węgorza tyle kawałków, ile jest osób, niech się dobrze ugotuje. Na wydaniu wsypać do wazy posiekanej pietruszki i kopru oraz ugotowanego i w talerzyki pokrajanego rybiego farszu.
Kucharka Litewska (Wilno, 1881)
1 komentarz
Aneta
19 lutego 2016 o 01:10Rosół uwielbiam ale ten z kury . Ponieważ robię jego duży garnek nie do przejedzenia, często wekuję ze 2 słoiki i używam go potem jako bazę do innych zup czy do podlewania risotto.:) Ale tego przepisu też muszę spróbować 🙂