Składniki: 1 łyżka chmeli-suneli (mieszanka przypraw kaukaskich, czyli bazylia, ostra papryka, koper, kolendra, majeranek i szafran), 2-3 ząbki czosnku, 50 g masła, pół szklanki orzechów włoskich, 1 szklanka czerwonej fasoli, sól, pieprz, ostra papryka – do smaku.
Fasolę zalać wodą na noc. Na drugi dzień zmienić wodę i gotować 1-1,5 godziny, przed końcem gotowania dodać sól. Fasolę przecedzić, ale wody nie wylewać – jeszcze się przyda. Do głębokiej miski wkładamy ostudzoną fasolę, dodajemy olej, chmeli-suneli, czosnek i posiekane orzechy. Za pomocą blendera robimy puree. Dodajemy sól, przyprawy do smaku i trochę wody, w której gotowała się fasola. Doprowadzamy do jednolitej, gładkiej i delikatnej masy. Pasztet z czerwonej fasoli podajemy jako przystawkę. Bardzo smaczne!
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!