
Litewski ciemny chleb (duona) z kminkiem
Fot. Vikipedija – domena publiczna
Chleb, śmietana i ser
Charakterystyczny litewski chleb czarny, żytni, wypiekany od niepamiętnych czasów, byt spożywany do trzech posiłków. Odznacza się nie tylko znakomitym smakiem, ale i dużą trwałością; zachowuje świeżość przez 5–7 dni.
Znakomita śmietana jest wszechobecna w kuchni litewskiej. Stanowi składnik wielu potraw oraz niezbędne uzupełnienie licznych dań. Jej jakość rozpoznać łatwo, wkładając do niej łyżkę – łyżka powinna stać na sztorc!
Litewskim specjałem są sery białe, przygotowywane na wiele sposobów. Wśród nich najpopularniejszy jest ser z kminkiem; świeży i suszony. W dodatku ser odpowiednio utarty – z tłuszczami i przyprawami – zastępował często masło.

Litewski ser (sūris) trafił nawet na znaczek pocztowy
Fot. Vikipedija – domena publiczna
Kwas chlebowy i sok klonowy
Tradycyjnym napojem na Litwie był i jest kwas chlebowy (gira). Wyrabiany ze wspomnianego litewskiego czarnego chleba, w warunkach domowych, towarzyszył wielu potrawom, a i dziś jest chętnie pijany przy posiłkach, oraz jako napój orzeźwiający.

Litewski kwas chlebowy (gira)
kult.lt
Drugim, pod względem popularności, był sok brzozowy lub klonowy. Bardzo starym trunkiem, wyrabianym od wieków, jest miód sycony (midus) – przyprawiany korzeniami, ziołami i sokami.

Sok brzozowy (beržų sula)
kult.lt
Długą tradycję ma na Litwie piwo (alus), które jak pisze Oskar Kolberg:
,,Każda Litewka bez wielkiego zachodu, po prostu w garnku umiała […] warzyć”.

Litewskie piwo (alus)
Facebook/lietuviškas alus
Na specjalne okazje zapraszano jednak zawodowego piwowara. Piwo litewskie jest przeważnie lżejsze od gatunków spożywanych w Polsce, zwykle ciemne; towarzyszy mu wiele specjalnych dań i zakąsek, jak np. grzanki z czarnego chleba natarte czosnkiem.
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!