Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: kasza kartoflana zapiekana z grzybami.
Ugotowane na parze kartofle roztarć gorące wałkiem. Wbić po jednemu rozcierając 3 lub 4 jajka, wlać trochę roztopionego masła, parę łyżek śmietany, posolić, wymieszać, i włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej sucharkiem trochę tej kaszy, na to położyć ugotowane na miękko, drobno usiekane i podsmażone w maśle z cebulką grzybki, znowu kaszę, znowu grzybki, a na koniec zakryć kaszą, skropić masłem i wstawić do pieca. Na wydaniu zalać grzybowym sosem, wygotowanym z użytych tu grzybów; jeżeli go za wiele można w dni maślne, wlać go trochę do jakiej kwaśnej zupy — a będzie oszczędnie.
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!