Składniki: 3 jaja, 190 g mąki, 1 łyżka oleju roślinnego, szczypta soli, 1 łyżka cukru, pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka octu, szczypta wanilii, 600 ml przegotowanej wody.
Ubić jajka w misce. Doprawić solą, dodać cukier i wodę. Ubić dobrze trzepaczką. Sodę wymieszać z octem i dodać do ciasta. Wszystko razem dobrze wymieszać. Teraz do miski dodajemy mąkę, nadal starannie ubijając trzepaczką. Na końcu wlewamy olej i mieszamy. Powinno wyjść jednorodne ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię i na oleju smażymy bliny. Podajemy na ciepło z dżemem.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!