Składniki: 500 g białej kapusty, 2 łyżki stopionego masła, 100 g margaryny, 1 szklanka mąki, pół szklanki śmietany, 1 jajko, 1 łyżka nasion sezamu, sól i przyprawy do smaku.
Kapustę drobno posiekać i posolić. Smażyć na maśle pod przykrywką. Schłodzić i zmielić. Przetrzeć przez sito. Dodać mąkę, margarynę, śmietanę i doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wyciąć podpłomyki przy pomocy szklanki. Posmarować każdy kawałek masłem, posypać sezamem i umieścić w piekarniku do 180 stopni. Podpłomyki z kapusty wypiekać na złoty kolor. Podawać na gorąco ze śmietaną.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!